Mert a jó közérzet házhoz megy

0 vércsoportúak: vadászok

 

0 vércsoport

 

Vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Ha gondosan követjük a vércsoportunknak megfelelő étkezési tervet, akkor

 

• kisebb az esély a gyakori vírus- és egyéb fertőzésekre,

• testsúlyunk beáll az ideális értékre, mivel szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól,

• nagyobb eséllyel előzhetjük meg az életet veszélyeztető olyan betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség,

• elkerülhetünk számos olyan tényezőt, amely gyorsítja a sejtpusztulást (azaz az öregedési folyamatokat.)

 A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal.

 A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendőek.

 A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.

 

A „0”-s vércsoportúak jelmezői: „A vadász”

• húsevő

• erős immunrendszer

• néha túlzottan is aktív immunrendszer

• rosszul alkalmazkodik az étrendi és egyéb környezeti változásokhoz

• intenzív fizikai aktivitás mellett jól bírja a stresszt

• hatékony metabolizmusa révén sovány, mégis energikus marad

 

Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:

 

Húsok:

0 vércsoport

Sovány marhahúst, bárányt, pulykát, csirkét és halat is olyan gyakran ehet, amilyen gyakran csak kívánja, ellenben az adagok nagyságával vigyáznia kell. Egyszerre 180 grammnál nagyobb mennyiséget ne fogyasszon! A 0 vércsoportúak hatékonyan meg tudják emészteni a húst, mert magas a gyomorsavszintjük, de vigyázniuk kell az egyensúlyra, húsok és zöldségek – gyümölcsök tekintetében, hogy elkerülhető legyen a túlzott savtermelés és kikristályosodás.

Jótékony hatásúak: marhahús, bölényhús, szív, bárányhús, máj, birkahús, borjúhús, vadhús Semleges hatásúak: csirke, fácán, kacsa, fogoly, fürj, nyúl, pulyka Kerülendők: disznóhús, szalonna, liba, sonka

 

Halak:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak:tőkehal, laposhal, makréla, csuka, pisztráng, tokhal, lazac, szardínia, sügér, kardhal, nyelvhal

 

Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, szardella, ponty, kagyló, tengeri rák, folyami rák, éti kagyló, osztriga, tengeri pisztráng, garnélarák, csiga, tintahal, angolna, lepényhal, vörös durbincs, béka, vitorláshal

Kerülendők: barracuda, törpeharcsa, kaviár, hering, füstölt lazac, polip

 

Tejtermékek, tojás

0 vércsoport

A 0-ás vércsoportúak számára nem ajánlottak a tejtermékek és a tojás fogyasztása, mert szerveztük nehezen dolgozza fel ezeket az anyagokat.

 

Semleges hatásúak: szójasajt, szójatej, vaj, feta sajt, kecskesajt, Mozzarella

 

Kerülendők: kék sajt, brie, camembert, író, Cheddar, túró, Edami, ementáli, kecsketej, Gouda, parmezán, Ricotta, teljes tej, zsírtalan tej, minden fajta joghurt

 

Olajok, zsírok:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olívaolaj

 Semleges hatásúak: szezámolaj, tőkehalmáj olaj, canola olaj

 Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, pórsáfrány olaj

 Magvak:

 

Jótékony hatásúak: tökmag, dió

0 vércsoport 

Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, napraforgómag

Kerülendők: kesudió, földimogyoró, pisztácia, mák, licsimag

 

Hüvelyesek:

 

Jótékony hatásúak: aduke bab, azuki bab, pinto bab, fekete szemű borsó

0 vércsoport

Semleges hatásúak: lóbab, zöldbab, vörös szójabab, fehér bab, zöldborsó, hüvelyes borsó, fekete bab, vörös bab

Kerülendők: száraz fehérbab, házi lencse, vörös lencse, zöld lencse, veteménybab, Tamarindusz bab

 

Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:

 

A 0-s vércsoportúak nem jól tűrik a teljes kiőrlésű gabonaféléket, ezért ezeket teljesen ki kell hagyni az étrendjükből. A búzából készült ételek a legfőbb bűnösök ezen vércsoportúaknál az elhízásban. A búzacsírában található glutének zavarják az emésztési folyamataikat.

 

0 vércsoport

Semleges hatásúak: amaránt, árpa, árpaliszt, hajdina, köles, rizskorpa, rizsliszt, puffasztott rizs, tönkölybúza, tönköly kenyér, barna rizskenyér, szójaliszt kenyér, gluténmentes kenyér, rozskenyér, basmati rizs, fehér rizs, barna rizs, rozsliszt, hajdinakása

Kerülendők: kukoricapehely, hétmagos gabona, kukoricaliszt, zabkorpa, zabliszt, búzakorpa, búzacsíra, fehér baget, durumbúza, macesz, teljes kiőrlésű búzakenyér, búzakorpa sütemények, bulgur búzaliszt, kuszkuszliszt, gluténliszt, graham liszt, zabliszt, búzadara tészta, fehér liszt.

 

Zöldségek:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: articsóka, brokkoli, cikória, petrezselyem, fehérrépa, póréhagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, kelkáposzta, piros paprika, édesburgonya, karalábé, vöröshagyma, spenót, mángold, paszternák, tök.

Semleges hatásúak: spárga, bambuszhajtások, sárgarépa, zeller, koriander, uborka, Jalapeno paprika, kapor, endívia, zöld olajbogyó, zöldpaprika, vízitorma, radicchio saláta, retek, paradicsom, gesztenye, cukkíni, gyömbér.

Kerülendők: avokádó, kínai káposzta, vöröskáposzta, fehér káposzta, karfiol, kukorica, padlizsán, gomba, mustár, fekete olajbogyó, kelbimbó, fehér burgonya, lucernahajtások.

 

Gyümölcsök:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: friss- és szárított füge, aszalt szilva, szilva

Semleges hatásúak: alma, sárgabarack, banán, áfonya, cseresznye, fekete ribizli, datolya, fekete bodza, egres, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, lime, mangó, görögdinnye, nektarin, papaya, őszibarack, körte, ananász, gránátalma, málna.

Kerülendők: földi szeder, kókusz, sárgadinnye, narancs, rebarbara, eper, mandarin

 

Fűszerek/ízesítők:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: petrezselyem, kurkuma, cayenne bors, alga, tengeri hínár

Semleges hatásúak: kapor, fokhagyma, bazsalikom, babérlevél, szemes bors, borsmenta, rozmaring, metélőhagyma, szegfűszeg, koriander, kömény, fodormenta, tárkonya, kakukkfű, paprika, agar, szegfűbors, ánizs, zselatin, méz, fehér cukor, barna cukor, juharszirup, barnarizs szirup, szójaszósz, tamari, csokoládé, almalekvár, dzsem (az ajánlott gyümölcsökből), majonéz, mustár, Worchester szósz.

Kerülendők: kapribogyó, fahéj, fehérbors, őrölt feketebors, szerecsendió, kukoricakeményítő, kukoricaszirup, vanília, alma-, balzsam- és borecet, ketchup, kóser savanyúság, fanyar savanyúság.

 

Gyógyteák:

 

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: tyúkhúr, gyermekláncfű, görögszéna, gyömbér, komló, hárs, eperfa, borsmenta, csipkebogyó

Semleges hatásúak: kamilla, galagonya, pemetefű, málnalevél, bodza, zsálya, fodormenta, kakukkfű, macskagyökér, ginzeng, zöld tea, cickafark

Kerülendők: lucerna, aloe, bojtorján, echinacea, vörös lóhere, orbáncfű, eperlevél

 

Italok:

0 vércsoport

Jótékony hatásúak: szódavíz

Semleges hatásúak: sör, zöld tea, vörösbor, fehérbor

Kerülendők: presszó kávé, kóla, diétás üdítő, egyéb üdítő, fekete tea, koffeinmentes tea, tömény szeszesital

 

(Forrás: Dr. Peter J. D’Adamo: Az ABO terv c. könyv)

Hozzászólás